4 tips om talent binnenboord te houden

Nu de economie en hiermee de arbeidsmarkt aantrekt, wordt het voor werkgevers steeds lastiger om talenten te behouden. Toch is het de moeite waard om hier aandacht aan te besteden omdat het het behouden van talenten in veel gevallen financieel veel aantrekkelijker is dan het werven van nieuwe talenten. Daarnaast heeft het in dienst hebben van talenten een aantrekkende werking op nieuw talent. Maar wat ís een talent eigenlijk? Volgens Lidewey van der Sluis (hoogleraar talent management aan de Nyenrode Business Universiteit) is dat iemand: ‘die zijn geld waard is, die zijn salaris terugverdient en die waarde creëert voor een organisatie,’ helder, talenten zijn dus de werknemers die u graag aan boort wil houden, maar hoe doet u dat? Dit artikel bevat vier tips om deze waardevolle werknemers binnenshuis te houden.

1) De hoogte van het salaris is niet het belangrijkste

Natuurlijk is de hoogte van het salaris belangrijk, want ‘pay peanuts, get monkeys’ zei de bekende reclameman David Ogilvy ooit. Een salarisverhoging is echter een prima manier om talenten uw erkenning en waardering te tonen, maar geld an sich is geen duurzaam middel om talenten aan uw organisatie te binden. Erkenning, goede loopbaanontwikkeling en voldoenend werk zijn even belangrijk, zo niet belangrijker dan een goed salaris.

2) Breng de ambities van uw medewerkers in kaart

Het is van cruciaal belang dat u de ambities van uw medewerkers, en in het bijzonder die van uw talenten, duidelijk voor ogen heeft. Wanneer een talent langere tijd aangeeft toe te zijn aan een nieuwe stap maar er vervolgens jaren niks gebeurt, is het niet verwonderlijk dat de talent in kwestie op den duur vertrekt. Let op: Een nieuwe stap betekent niet altijd een hogere trede op de hiërarchische ladder. Veel talenten willen constant geprikkeld worden en zichzelf blijven ontwikkelen.

3) Zorg voor afwisseling en uitdaging

Eén van de kenmerken die talenten vaak gemeen hebben is dat zij constant op zoek zijn naar uitdaging, prikkeling nodig hebben en zichzelf continu proberen te verbeteren. Het mag dan ook niet verwonderlijk zijn dat een afwisselend takenpakket ervoor kan zorgen dat talent minder snel rond gaat kijken naar organisaties die hen dit wél bieden. Naast een afwisselend takenpakket zijn ontwikkelingsmogelijkheden zoals het kunnen volgen van cursussen of het bijwonen van seminars een goede methode om talenten aan uw organisatie te binden.

4) Zorg voor een heldere visie

Zorg ervoor dat het voor talenten duidelijk is wat zij kunnen bereiken de komende jaren. Zogenaamde ‘stipjes aan de horizon’, of doelstellingen, werken motiverend én geeft ze reden om langer bij u te blijven werken. Misschien onnodig om te vermelden, maar wees hierin altijd eerlijk. Als uw organisatie niet kan voldoen aan de ambities van een talent is het soms beter dat de wegen scheiden, dat kan en is soms onvermijdelijk. Heldere communicatie over (on) mogelijkheden binnen de organisatie zorgt ervoor dat er geen valse verwachtingen geschept worden. Begin hier al zo vroeg mogelijk mee, in bijvoorbeeld de vacature en sollicitatiegesprek en later tijdens functioneringsgesprekken.

Heeft u moeite met het behoud van talent? Wellicht kunnen wij iets voor u betekenen. Wij bieden verschillende tools die de drijfveren en ambities van uw medewerkers boven water krijgt, zélf als de werknemer hierzelf niet van bewust is! Door middel van het Odin Development Compass krijgen wij zelfs de onbewuste aspecten van ambities, gedragingen en drijveren boven water. Interessant voor u? Neem eens geheel vrijblijvend contact op met onze adviseurs.

Leave a Reply