7 tips om werkstress te verminderen

Werkstress is stress die voortvloeit uit iemand zijn of haar werk. Werkstress kan ervaren worden door iedereen wanneer de werkdruk en verantwoordelijkheden van iemand niet overeenkomen met de kennis, vaardigheden of persoonlijkheid van de werknemer. Een veelvoorkomende oorzaak van werkstress is een te hoge werkdruk, maar vaak is het een combinatie van zowel werk- als privéfactoren die zorgen voor werkstress. Dat werkstress een groot probleem is blijkt wel uit het feit dat de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid in 2014 constateerde dat ruim een derde van het ziekteverzuim veroorzaakt wordt door werkstress. Werk gerelateerde stress is hiermee de grootste veroorzaker van ziekteverzuim. Het is daarom voor zowel de werkgever als werknemer enorm belangrijk om stress op de werkvloer te herkennen en doen verminderen. In dit artikel vind u zeven tips hoe u dit kunt realiseren.

1) Begin de dag met de vervelendste taak

Een telefoontje waar je tegen opziet, het invoeren van saaie documenten of een lastig gesprek met een collega. Iedereen krijgt zo nu en dan te maken met taken die we liever niet zouden uitvoeren. We hebben allemaal wel eens de neiging om saaie of vervelende klusjes uit te stellen. Dit is heel begrijpelijk, maar hierdoor kijken we er de hele dag tegen op en kan men stress ervaren. Begin de dag met de vervelendste taak want vanaf dat moment kan de dag alleen maar leuker worden en je houdt er waarschijnlijk direct een goed gevoel aan over.

2) Benut je pauze goed

Pauze is om uzelf op te laden, wat te eten en de benen te strekken. Niet om door te werken of even snel een boterham achter uw computer weg te werken. Benut de pauze die u geboden wordt en verlaat uw werkplek even. Is het lekker weer? Strek de benen en even een ommetje. De pauze is ook een uitgelezen kans om aan de relatie met uw collega’s te werken.

3) Investeer in de relatie met uw collega’s

Een goede relatie met uw collega’s doet de werksfeer en het plezier dat u beleeft in uw werk uiteraard ten goede. Maar collega’s waar u op goede voet mee staat kunnen u tevens bijspringen wanneer u gestrest bent door een klus die niet tijdig afkomt bijvoorbeeld. Mensen helpen graag, vaak hoeft u het alleen maar te vragen. Let wel op, wees zelf ook niet te beroerd als iemand u om hulp vraagt.

4) Zorg voor een nette werkplek

Een opgeruimd bureau (of bureaublad op je laptop) zorgt voor een opgeruimd hoofd. Losse spullen op uw bureau leiden enkel af, zorgt vervolgens voor minder overzicht en werkt zo stress in de hand. Sluit uw dag dagelijks af met het opruimen van uw werkplek. Deelt u een werkplek? Motiveer uw collega’s hetzelfde te doen.

5) Slaap voldoende, eet gezond en beweeg genoeg

Wellicht een open deur. Maar voldoende slaap, gezonde voeding en genoeg beweging zijn allemaal zaken die (werk) stress aanzienlijk kunnen verminderen. Zorg voor gezonde snacks op uw werkplek, zoals fruit, en drink voldoende water. Beweging kunt u tijdens uw werk eenvoudig pakken door even een rondje te lopen. Dit vergroot tevens uw productiviteit.

6) Durf ook ‘nee’ te zeggen

Natuurlijk helpt u uw collega’s graag. Het is immers een teken van waardering en uw kunnen als iemand u om hulp vraagt. Maar schiet er niet in door. Als u in de knel raakt met uw eigen werk doordat u uw collega’s (te) veel uit de brand helpt doet u iets niet goed. Uw collega’s hebben kennelijk te veel werk op hun bord liggen en dienen dit aan te kaarten bij hun leidinggevende. Want nu ervaart u stress voor andermans werk. Natuurlijk hoeft u niet tegen alles ‘nee’ te zeggen, maar zorg ervoor dat uw eigen werk er niet onder lijdt.

7) Maak stress op de werkvloer bespreekbaar

Het belangrijkste is dat werkstress geen taboe wordt, maar dat het bespreekbaar is. Werkstress is niet iets om u voor te schamen en het zegt absoluut niet dat u uw werk niet aankan. Ervaart u werkstress? Ga met uw leidinggevende in gesprek, wellicht heeft u te veel taken of zijn er andere factoren waarbij zij u kunnen helpen.

Heeft u problemen met ziekteverzuim na aanleiding van werkstress? Wij bieden een ruim pakket diensten aan van consultancy, coaching, ontwikkeling en eventueel outplacement trajecten. Benieuwd wat wij concreet voor u of uw organisatie kunnen betekenen? Neem geheel vrijblijvend direct contact op met één van onze adviseurs, de koffie staat klaar!

Leave a Reply