7 Tips voor Persoonlijke Ontwikkeling

U bent afgestudeerd en heeft een mooie baan, toch bent u nooit uitgeleerd. De maatschappij en arbeidsmarkt zijn constant in beweging, nieuwe vaardigheden en competenties worden gevraagd of zijn nodig om door te kunnen groeien. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de professional die hierop weet te anticiperen en constant bezig is zichzelf te ontwikkelen de winnaar van morgen is. Dit artikel bevat zeven tips om op een efficiënte en effectieve manier uzelf te blijven ontwikkelen.

1) Stel een doel

Misschien wel het allerbelangrijkste is om een doel te stellen. Wanneer u een doel heeft gesteld, en dus ergens naartoe werkt, blijft u gemotiveerder en is het eenvoudiger om een plan op te stellen. Daarnaast geeft het een heerlijk, voldoende gevoel wanneer u uw doel behaald. Een voorbeeld van een doel is: Stel dat op uw kantoor over een half jaar een nieuw softwaresysteem geïmplementeerd wordt. Om uzelf waardevoller voor de organisatie te maken en minder afhankelijk van anderen zou het een goed idee kunnen zijn om u in te lezen in de desbetreffende software en het u eigen te maken vóórdat het gebruikt wordt. Hierdoor kunt u, wanneer het daadwerkelijk gebruikt gaat worden, er direct mee aan de slag.

2) Maak tijd vrij voor ontwikkeling

Reserveer bijvoorbeeld iedere dag een uur om te werken aan uw persoonlijke ontwikkeling. De één doet dit het liefst iedere dag, de ander plant liever per week een paar blokken. Vind uit wat voor u werkt. Om gefocust te blijven kunt u gebruik maken van de Pomodorotechniek, hierbij werkt u 25 minuten onafgebroken aan een taak waarna u uzelf beloont met 5 minuten pauze. Een app die hierbij goed van pas kan komen is Forest, waarbij u in 25 minuten een boom laat groeien. Sluit je de app af om een andere app (lees: afleiding) te openen? Dan gaat uw boom dood en dat wil toch niemand?

3) Stap uit je comfort zone

Iets nieuws doen gaat vaak gepaard met het akelige gevoel dat hoort bij het verlaten van uw comfortabele bubbel, of uw comfort zone. Hoewel het gevoel inderdaad akelig kan zijn, is het een goed teken: U doet een nieuwe ervaring op, dus leert! Probeer dingen te doen die u normaal gesproken liever aan een ander overlaat; zoals een presentatie voor 20 collega’s geven of telefonische acquisitie. Nieuwe ervaringen zijn spannend maar bijzonder leerzaam.

4) Creëer een inspirerende leeromgeving

Als u uzelf een nieuwe vaardigheid of competentie eigen wilt maken waarvoor u moet studeren, zorg dan voor een leeromgeving die uw cognitieve vaardigheden vergroten. Zo is het aan te raden om niet altijd in dezelfde kamer te studeren, maar van omgeving te veranderen. Is het lekker weer? Duik eens met een boek of laptop het park in. Is het regenachtig weer? Zoek een rustig cafeetje op waar u met een goede kop koffie op uw gemak kunt lezen.

5) Ga vrijwilligerswerk doen

Vrijwilligerswerk is enorm belangrijk, dat hoeven we u natuurlijk niet te vertellen. Maar naast het goede gevoel dat u eraan overhoudt omdat u iets voor andere kunt betekenen, moet u tijdens dit werk vaak over heel andere vaardigheden en competenties beschikken dan die u tijdens uw werk gebruikt. Zoek daarom bij voorkeur een organisatie die buiten uw werkveld valt.

6) Lees meer

De krant, een boek, vakliteratuur. Het maakt eigenlijk niet uit, maar door veel te lezen ontwikkelt u uzelf op meerdere vlakken: Uw vocabulaire bereidt zich uit én uw kennis neemt toe. Veel succesvolle mensen verslinden boeken, neem bijvoorbeeld Bill Gates die 50 boeken per jaar leest. Of mega-investeerder Warren Buffet die beweert dat 80 procent van zijn werk uit lezen bestaat. Goed, u begrijpt het. Een manier om eenvoudig meer te lezen is door een E-reader aan te schaffen. Ik heb mijn E-reader altijd in mijn tas zitten, hierdoor kan ik als ik even een half uurtje moet wachten of in de trein zit altijd even wat lezen. Sinds ik dit doe, lees ik minimaal één boek per week.

7) Zoek een mentor

Hulp vragen is niet altijd even makkelijk. Probeer niet het wiel opnieuw uit te vinden, leren van anderen is zeer effectief. Vergeet daarnaast niet dat anderen graag helpen. Wilt u bijvoorbeeld beter worden in presenteren? Vraag een collega waarvan u weet dat hij of zij hier erg goed in is en schakel zijn of haar hulp in. Grote kans dat de persoon in kwestie zich vereerd voelt en u graag de fijne kneepjes van presenteren bijbrengt.

Dit zijn allemaal dingen die u zelf kunt doen, maar bent u op zoek voor professionele loopbaan begeleiding of ontwikkeltrajecten voor uzelf of uw medewerkers? Bekijk hier de mogelijkheden die wij aanbieden of neem geheel vrijblijvend eens contact met één van onze adviseurs.

Leave a Reply