De tegenstrijdigheid van de huidige arbeidsmarkt

De economie zit in de lift, zo maakte de Nederlandsche Bank onlangs bekend een economische groei van 3,1 procent  voor 2018 te verwachten. Hartstikke goed nieuws natuurlijk, maar het brengt ook uitdagingen met zich mee. Zo geven steeds meer werkgevers aan om moeite te hebben met het vinden van geschikt personeel. Eén op de zes ondernemers geeft zelfs aan dat dit hun grootste belemmering is om door te groeien. In de zorg en het onderwijs is er sprake van extreme personeelstekorten, wat op hun beurt weer gepaard gaat met een hogere werkdruk bij het huidige personeel.

Aan de andere kant zijn er mensen die niets liever willen dan werken. De werkloosheid mag dan wel dalen, het aantal werklozen ligt nog steeds hoger dan voor de crisis. In november 2017 telde ons land 395.000 werklozen. Het werkelijke aantal mensen zonder baan dat wel wíl werken ligt echter veel hoger. In de cijfers van het CBS zijn twee groepen namelijk niet meegerekend: mensen die ontmoedigd zijn geraakt door de vele afwijzingen en de zoektocht naar werk gestaakt hebben (263.000) en studenten die bijna klaar zijn met hun studie (162.000). We kunnen dus 425.000 werklozen optellen bij het cijfer van het CBS, dan komen we uit op 820.000 werklozen. En toch hebben werkgevers moeite met het vinden van personeel.

Hoe kan dit? Aan de ene kant is er een fors tekort aan mensen, aan de andere kant zijn er gigantisch veel mensen die wel willen werken maar niet aan de bak komen. Hoe valt dit te verklaren? Belangrijk om te weten is dat de huidige arbeidskrapte geen algemene krapte is, dit houdt in dat de krapte slechts enkele sectoren treft. Daarnaast blijkt uit een onderzoek van het UWV dat een derde van de openstaande vacatures, vooral in de sectoren bouw en ICT, moeilijk vervulbaar blijken. Met andere woorden: werkgevers eisen wellicht teveel.

Al met al is deze krappe arbeidsmarkt is een flinke uitdaging voor uw HR- en recruitmentafdeling, zij zullen creatiever moeten gaan denken. Denk hierbij aan mensen met een afwijkende vooropleiding of carrière aan te nemen. Of mensen die op een andere manier niet helemaal in het plaatje passen, zoals ouderen of mensen met een beperking. Tevens zullen zij beter moeten kijken wat men al rond heeft lopen aan potentieel en meer investeren in de ontwikkeling van het huidige personeelsbestand.

Maar u hoeft het niet alleen te doen, werving, selectie en ontwikkeling zijn ons vakgebied en datgene waar wij elke dag vol passie mee bezig zijn. Bent u benieuwd wat wij hierin voor u kunnen betekenen? Neem geheel vrijblijvend contact op met één van onze consultants en wie weet kunnen wij u helpen in uw zoektocht naar geschikt personeel.

Leave a Reply