Een leven lang leren

De arbeidsmarkt verandert razendsnel. Nieuwe technologieën, zoals kunstmatige intelligentie en digitalisering, zorgen ervoor dat sommige banen verdwijnen. Aan de andere kant creëren dit soort ontwikkelingen juist banen waar we vandaag de dag nog nooit van gehoord hebben, en dus niemand nog voor geleerd heeft. Hierdoor gaat bij- en nascholing een steeds prominentere rol spelen in onze economie, zelfs als u jaren geleden voor het laatst in de schoolbanken heeft gezeten.

‘Waar vroeger je diploma je eindstation was, is het nu juist het beginpunt van een leven lang leren en ontwikkelen.’ – Minister van Engelshoven

In Nederland zijn er zo’n honderd verschillende opleidings- en ontwikkelfondsen en organisaties geven jaarlijks ruim 1,7 miljard euro uit aan opleidingen. Hiermee doet Nederland het internationaal gezien erg goed wat betreft bij- en nascholing. Maar wat kunt u zelf doen om te anticiperen op de arbeidsmarkt van morgen? In dit artikel vindt u vier concrete tips.

Inventariseer de mogelijkheden bij uw werkgever

Redenen voor de behoefte aan bij- of nascholing verschilt van persoon tot persoon: De één wil hogerop komen, de ander wil zichzelf voorbereiden op een komende reorganisatie en een derde overweegt een carrièreswitch. Zoals gezegd investeren organisaties veel geld in de bij- en nascholing voor hun medewerkers. De kans is groot dat ook uw werkgever mogelijkheden aanbiedt, zij kunnen immers vaak profiteren van verschillende subsidies en fiscale voordelen. Het beste wat u kunt doen is met uw manager om tafel gaan zitten en bekijken wat mogelijk is en bij uw situatie past.

Check of u aanspraak maakt op financiële tegemoetkoming

Afhankelijk van uw situatie zijn er regelingen voor studeren naast uw werk, check of u daar aanspraak op maakt. Mocht blijken dat u geen recht heeft op een financiële tegemoetkoming en u bent jonger dan 55 jaar, dan kunt u geld lenen voor het betalen van collegegeld met het levenlanglerenkrediet. Dit is een regeling van de overheid om een leven lang leren te stimuleren. Het levenlanglerenkrediet kan worden gebruikt voor een wettelijk erkende opleiding in het hoger onderwijs of een beroepsopleidende leerweg in het mbo.

Doe het zelf, volg een MOOC

Gaat het volgen van een complete opleiding naast uw werk u te ver? Er zijn alternatieven die u op uw gemak in de avonduren kunt doen om uw kennis uit te breiden. Een ideaal alternatief voor een opleiding naast uw werk is een MOOC. MOOC staat voor Massive Open Online Course en is een gratis online course waar iedereen aan kan deelnemen. U kunt MOOC’s volgen over een zeer breed scala aan onderwerpen, van Computer Security tot Landschapsarchitectuur en alles daar tussen in. Enkele universiteiten die gratis courses aanbieden zijn de Universiteit van Wageningen, de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit van Leiden.

Leer een nieuwe taal

Globalisatie neemt nog steeds toe. Werknemers die extra talen kunnen spreken worden hierdoor steeds waardevoller. Kies bij voorkeur talen met veel potentie, zoals Chinees of Spaans. De app DuoLingo is zeer geschikt om op een laagdrempelige manier een nieuwe taal te leren. Deze app maakt gebruik van gamificatie waardoor u op spelenderwijs een nieuwe taal onder de knie kunt krijgen. Een ander voordeel van apps als DuoLingo is dat het een kleine tijdsinvestering vraagt, 15 minuten per dag is genoeg om op lange termijn een nieuwe taal te leren. Perfect voor in de trein dus!

Natuurlijk kunt u zelf aan uw ontwikkeling werken, maar u staat er niet alleen voor. Wist u bijvoorbeeld dat de missie van The College Development Centre is om organisaties door het continu veranderende landschap van personeel en arbeid te loodsen? De ontwikkeling van personeel speelt hierin een belangrijke rol. Is dit iets voor u of uw organisatie? Neem dan eens contact op met één van onze adviseurs voor een vrijblijvend gesprek!

Leave a Reply