HR-trends voor 2018

2018 is een maand oud en net als 2017 zal dit jaar zich kenmerken door een economische groei, aldus De Nederlandsche Bank. Wat uiteraard goed nieuws is, maar ook de nodige uitdagingen met zich mee zal brengen. Want goed personeel wordt schaarser. Hier volgen 4 andere HR-trends waar u in 2018 rekening mee dient te houden om talentvolle medewerkers aan te trekken én te behouden.

Het toenemend belang van employer branding

De vraag naar goed personeel stijgt, wat hen lastiger te vinden maakt. Daarom wordt het steeds belangrijker dat werkgevers zich weten te onderscheiden van andere organisaties. Dit wordt ook wel employer branding genoemd en is een mes dat aan twee kanten snijdt. Allereerst zorgt het ervoor dat openstaande vacatures sneller worden ingevuld (want wie wil nou niet werken voor zo’n mooi bedrijf?) maar misschien nog wel belangrijker: het zorgt ervoor dat uw huidige personeel langer bij u blijft werken! Binnenkort schrijven wij een uitgebreid artikel over hoe u een sterk employer brand bouwt, so stay tuned.

Duurzame inzetbaarheid

Mensen worden ouder en moeten langer doorwerken. Het is daarom voor de werkgever van belang dat zij zo lang mogelijk gezond blijven. Duurzame inzetbaarheid zal daarom in 2018 nog belangrijker worden dan vorig jaar. Duurzame inzetbaarheid heeft twee grote voordelen: Ten eerste gaat het ziekteverzuim naar beneden, ten tweede zijn medewerkers die duurzaam ingezet worden productiever. Duurzame inzetbaarheid kent veel aspecten, van voor de hand liggende zaken als een goed arbobeleid en het regelmatig voeren van gesprekken tot het investeren in opleiding, ontwikkeling en coaching.

Automatisering & robotisering

‘De robots komen!’ lijkt al sinds jaar en dag dé trend van ieder jaar te zijn. Maar feit is dat deze ontwikkeling elk jaar toeneemt. Automatisering vervangt niet enkel de productiemedewerker, maar treft alle lagen van de organisatie. Hoe gaat u hier mee om? Want ja, bepaalde banen verdwijnen. Maar hierdoor ontstaan er nieuwe banen, banen die momenteel nog niet bestaan wellicht. Daarom is constante research, scholing en werving & selectie van belang om uw organisatie toekomstbestindig te maken en toekomstige vacatures zo snel mogelijk te kunnen invullen.

Groeiende rol van coaching en ontwikkeling

Het groeiend belang van coaching en ontwikkeling is het logische gevol van de vorige drie trends die besproken zijn. Om aan uw employer brand te werken, duurzame inzetbaarheid te realiseren én klaar te zijn voor de toekomst is coaching en ontwikkeling van uw huidige personeelsbestand cruciaal. Zo heeft u inzichten nodig in wat uw personeelsleden drijft, waarom zij voor uw organisatie gekozen hebben maar ook op welk vlak zij zichzelf willen ontwikkelen en misschien wel moeten ontwikkelen om uw organisatie toekomstbestendig te maken.

Wij kunnen u helpen om uw medewerkers klaar te stomen voor 2018 en verder. Bekijk hier wat wij voor u kunnen betekenen of neem geheel vrijblijvend eens contact op met één van onze adviseurs.

Leave a Reply