Week van de Werkstress

In 2015 werd zestien procent van al het verzuim veroorzaakt door werkstress, dit is nu al opgelopen tot ruim twintig procent. Werkstress leidt tot verzuim, ongelukkige werknemers en hoge kosten voor werkgevers. Daarom stond afgelopen week in teken van (de strijd tegen) werkstress. De editie van dit jaar draait allemaal om werkplezier met als doel de preventie van werkstress en burn-outs.

Wat is werkstress?

Werkstress is de stress die iemand ervaart als gevolg van zijn of haar werk. Iemand kan werkstress ervaren wanneer de taken die uitgevoerd worden niet overeenkomen met zijn of haar kennis, vaardigheden of persoonlijkheid. Een andere veroorzaker van werkstress is wanneer iemand teveel werkt of te lang doorwerkt zonder vrije tijd. Tot slot kan werkstress ontstaan doordat iemand te weinig plezier of voldoening uit zijn of haar werk haalt of onvoldoende ondersteuning krijgt van leidinggevenden en collega’s. Te veel werkdruk kan resulteren in een burn-out en andere psychologische klachten. Dat werkstress een serieus probleem is blijkt wel uit onderstaande cijfers:

 • 1 op de 6 werknemers ervaart burn-out klachten;
 • 20 procent van al het verzuim wordt veroorzaakt door werkstress;
 • Dit zijn jaarlijks 9 miljoen verzuimdagen;
 • Dit kost werkgevers jaarlijks 2,5 miljard

De oplossing: Investeren in werkplezier

Verschillende onderzoeken wijzen uit dat investeren in werkplezier de werkstress van medewerkers verlaagt. Werknemers die meer vrijheid, plezier, steun en ruimte voor zelfontplooiing hebben, vallen minder snel uit. Dat is precies de reden waarom deze week van de Werkstress in het teken staat van werkplezier. Uit een onderzoek, dat is gehouden onder werknemers en –gevers, is naar voren gekomen welke factoren het werkplezier van werknemers kan vergroten:

 1. Vrijheid: Werkstress kan veroorzaakt worden doordat werknemers altijd van 9 tot 5 moeten werken of altijd bepaalde taken op bepaalde tijdstippen moeten uitvoeren. De vrijheid om taken uit te voeren wanneer het een medewerker uit komt, draagt significant toe aan zijn of haar werkplezier!
 2. Persoonlijke aandacht: Dat een medewerker zijn of haar werk goed doet, betekent niet dat diegene geen behoefte heeft aan een beetje persoonlijke aandacht en (oprechte) betrokkenheid. Daarnaast kunnen leidinggevenden hierdoor burn-outs of andere klachten vroegtijdig ontdekken en mogelijk voorkomen!
 3. Waardering: We krijgen vooral de zaken te horen die niet goed gaan. Wanneer iets wel goed gaat, horen we het vaak niet. Waardering van het werk draagt enorm bij aan het werkplezier, dus laat eens wat vaker horen dat iemand goed bezig is!
 4. Flexibele werktijden: Werk en privé lopen steeds meer door elkaar, daarom zijn flexibele werktijden steeds meer een must. Door flexibele werktijden mogelijk te maken binnen uw organisatie vergroot u niet alleen het werkplezier van uw medewerkers, maar mogelijk ook hun productiviteit.
 5. Stem werk af op capaciteit: De hoeveelheid werk die iemand op zijn bord krijgt, is niet altijd in overeenstemming met de capaciteit van de medewerker. Dit kan tot werkstress leiden. Wanneer een medewerker eerlijk aan kan geven dat hij of zij teveel moet doen, leidt dit tot meer werkplezier en minder werkstress.
 6. Complimentjes: Iedereen houdt van complimenten krijgen, toch? Zowel het geven als het krijgen van complimenten verhoogt het plezier dat iemand beleeft tijdens het werk.
 7. De juiste persoon  op de juiste plek: Het werken vanuit natuurlijk kracht zorgt niet alleen voor meer energie bij de werknemers, maar ook voor een verhoging in de efficiency en werkresultaten. Dit is waar ons Odin Development Compass u mee kan helpen!
 8. Investeer in sterke kanten: Vaak wordt geprobeerd zwakke punten te ontwikkelen, in plaats van de sterke punten verder te ontwikkelen. Dit bevordert de werkplezier niet, want vaak vinden we dingen waar we niet in uitblinken, minder leuk. Veel beter is om iemand zijn of haar talenten verder te ontwikkelen.
 9. Tot slot: Vier successen! Wanneer iets goeds gaat, mag dit best gevierd worden. Dit bevordert het gevoel van waardering, versterkt de onderlinge band en vergroot het werkplezier. Een win-win-win situatie, dus!

Lees hier meer over de Week van de Werkstress en laat ons weten wat u doet om werkstress te voorkomen.

Leave a Reply